mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Kwie

Cukinia faszerowana chili con carne

SKŁADNIKI:

Cukinia / 450g / 1 sztuka / Z3 ≈ 59kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, kmin, chili / 10g / 1 łyżeczka

Pietruszka, liście/kolendra / 2g / 1 łyżeczka / Z3 ≈ 1kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

Wołowina / 100g / porcja / Z2 ≈ 121kcal

Fasola konserwowa czerwona / 50g / porcja / Z3 ≈ 62kcal

Kukurydza konserwowa / 50g / porcja / Z3 ≈ 51kcal

Pomidor świeży (lub z puszki) / 200g / 1 duża sztuka / Z3 ≈ 29kcal

Przecier pomidorowy / 15g / 3 łyżeczki / Z3 ≈ 14kcal

Ser mozzarella / 15g / 1 plaster / Z2 ≈ 38kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż. Wydrążyć środek. Miąższ zachować.
Cukinię doprawić solą, pieprzem. Ułożyć na blaszce lub naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, miąższ z cukinii i smażyć aż cebula się zeszkli — około 5 minut.
Dodać mięso mielone, smażyć, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Obrane ze skórki i pokrojone pomidory, fasolkę, kukurydzę oraz przecier, dusić wszystko razem około 10 minut.
Wydrążone wcześniej cukinie wypełnić masą mięsno-warzywną. Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać mozzarellą i piec kolejne 5 minut.
 

CAŁOŚĆ:

499 kcal

Białko 37g

Węglowodany 51g

Tłuszcze 20g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ