mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Gru

Pizza orkiszowa z dodatkami

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Cukier 1 łyżka (10 g) 41 kcal
Letnia woda pół szklanki (150 g) -
Mąka orkiszowa 1 szklanka (250 g) 858 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g) 88 kcal
Sól 1 łyżeczka (6 g) -
Suszone drożdże porcja (7 g) 6 kcal

SOS POMIDOROWY:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 2 ząbki (8 g) 10 kcal
Passata pomidorowa 1 butelka (500 g) 120 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, do smaku, wg gustu (3 g) -

DODATKI:

Pomidorki koktajlowe 1 garść (100 g) 26 kcal
Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal
Ser Parmezan/ser żółty/mozzarella 1 plaster (15 g) 68 kcal
Szynka wiejska 3 duży plaster (60 g) 146 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszać wodę z cukrem, oliwą i drożdżami. Poczekać 5 minut, aż wszystko się rozpuści.
W misce mąkę wymieszać z solą. Dodać wodę i drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto i odstaw do wyrośnięcie (na około 1 godzina) w ciepłe miejsce (przykryć ściereczką).
Na patelni podsmażyć posiekane: cebule i czosnek, dodać passaty. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać przyprawy.
Po wskazanym czasie należy ciasto rozwałkować, nadać kształt i posmarować sosem. Nałożyć dodatki i piec około 12 minut w 220°C do zarumienienia spodu.

 

Zdjęcie poglądowe. Z przepisu pizza wychodzi dużo większa. Była jednak tak dobra, że nie zdążyłam uwiecznić jej na fotografii. ;)

 

CAŁOŚĆ:

Energia 1379 kcal
Węglowodany 231 g
Białko 53 g
Tłuszcze 30 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ