mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Gru

Piernik bananowy z żurawiną i czekoladą

SKŁADNIKI:

Banan 3 średnie sztuki (600 g) 359 kcal
Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g) 554 kcal
Erytrol do smaku, wg gustu (100 g) -
Jajo 2 sztuki (100 g) 121 kcal
Kakao w proszku półtorej łyżeczki (7,5 g) 34 kcal
Mąka gryczana (można zblendować kaszę gryczaną niepaloną na mąkę) / mąka owsiana/kukurydziana 1 szklanka (80 g) 248 kcal
Mąka owsiana (można zblendować płatki owsiane na mąkę) 1 szklanka (130 g) 403 kcal
Mleko 1,5% pół szklanki (150 g) 71 kcal
Ocet winny/jabłkowy/ryżowy 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Olej kokosowy 3 łyżki (100 g) 862 kcal
Przyprawy/dodatki: sól, cynamon, imbir, wanilia - ekstrakt, soda oczyszczona, proszek do pieczenia pół szczypty (0,12 g) -
Skórka z pomarańczy 1 plaster (40 g) 13 kcal
Skrobia ziemniaczna 6 łyżek (60 g) 212 kcal
Żurawina suszona 3 garści (100 g) 308 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do blendera należy wrzucić: banany, erytrol, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mleko, przyprawy. Zblendować na gładką masę. Odłożyć w ciepłe miejsce. Do masy bananowej dodać jaja i dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

W szklance zalać 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlać do masy na ciasto i ponownie dokładnie. Na końcu dodać żurawinę i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę.

Wymieszać. Tortownicę (u mnie 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 1 godzinę.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3186 kcal
Węglowodany 455 g
Białko 43 g
Tłuszcze 154 g

 

Inspiracja: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ