mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 List

Quesadilla z drobiem i warzywami

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Kukurydza konserwowa 1 łyżka (15 g) 15 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, czosnek, kminek, oregano, chili, kolendra 1 łyżeczka (6 g) -
Ser mozzarella półtłusty 1 plaster (15 g) 38 kcal
Tortilla 1 placek 25 cm (62 g) 147 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drób pokroić na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszać, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę — podobnie jak mięso- na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na oleju, odłożyć na talerz.
Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz.
Na dużej patelni położyć placek tortilli i wyłożyć na niego farsz — mięso (bez soków z mięsa), podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 436 kcal
Węglowodany 43 g
Białko 43 g
Tłuszcze 11 g

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ