mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
25 Paź

Zapiekany makaron z sosem bolońskim i mięsem

SKŁADNIKI:

Bulion 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Drób, mielony 1 porcja (180 g) 167 kcal
Makaron 1 szklanka (40 g) 149 kcal
Marchew pół sztuki (25 g) 5 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Passata pomidorowa 4 łyżki (80 g) 19 kcal
Przyprawy: sól, pieprz 1 szczypta (0,25 g) -
Seler naciowy 1 sztuka (100 g) 10 kcal
Ser Parmezan/mozzarella/ser żółty 1 plaster (5 g) 23 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W średnim garnku podgrzać olej, dodać drobno starte lub poszatkowane w rozdrabniaczu warzywa: cebulę, marchewkę i selera i smażyć przez ok. 5 minut.
Warzywa przesunąć na bok a wolne miejsce wlać oliwę i włożyć mięso. Obsmażyć dokładnie z każdej strony, ok. 5 minut. Połączyć z warzywami, doprawić i smażyć jeszcze razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pomidory, doprawić, wymieszać i zagotować.
Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny (można krócej, wtedy sos będzie miał inną konsystencję). W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec mamy uzyskać gęsty, ale jeszcze płynny sos (o konsystencji gęstej śmietany), w razie potrzeby sos można odparować bez przykrycia.
Nastawić do ugotowania makaron. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ugotowany al dente makaron wsypać do formy, zalać sosem, wyrównać powierzchnię, nakryć formę folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, zdjąć folię, posypać zapiekankę tartym serem i zapiekać jeszcze przez ok. 3 minuty lub do czasu aż ser się rozpuści.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 441 kcal
Węglowodany 41 g
Białko 34 g
Tłuszcze 17 g

 

 

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ