mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
25 Paź

Pieczony placek ziemniaczany z jajkami

SKŁADNIKI:

Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Jajo 2 sztuki (100 g) 121 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal
Ziemniaki 3 duże sztuki (380 g) 228 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać olej i przyprawy.

Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią.

Wówczas wbić jajka i piec jeszcze przez ok. 3 minuty, tylko do czasu aż białko będzie już ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Wyjąć z piekarnika, doprawić. Posypać szczypiorkiem.

 

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 439 kcal
Węglowodany 61 g
Białko 19 g
Tłuszcze 15 g
 
 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ