mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
25 Paź

Łosoś z sosem mango, sałatka

SKŁADNIKI:

Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Imbir 1 kawałek (10 g) 7 kcal
Łosoś surowy 1 sztuka (100 g) 129 kcal
Ogórek 1 mała sztuka (50 g) 5 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Pomidor 1 mała sztuka (60 g) 9 kcal
Ryż biały, brazowy, dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal
Sok z limonki/cytryny 1 łyżka (15 g) 3 kcal
Sos sojowy, tamari 5 g (10 g) 6 kcal
Syrop klonowy/cukier brązowy 1 łyżka (5 g) 13 kcal
Sos mango (68 kcal)
Imbir 1 kawałek (10 g) 7 kcal
Mango 1 sztuka (100 g) 46 kcal
Ocet winny/ryżowy 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Sok z limonki/cytryny 1 łyżeczka (5 g) 1 kcal
Sól 1 szczypta (0,25 g) -
Syrop klonowy/cukier brązowy 1 łyżka (5 g) 13 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. W naczyniu żaroodpornym położyć łososia i piec przez ok. 6 - 8 minut. Marynatę zlać do rondelka i gotować przez kilka minut aż trochę zgęstnieje. Powstałym w ten sposób sosem teriyaki polać łososia po upieczeniu.

Sos mango:
Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się, aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.
Łososia ułożyć na talerzach, polać sosem mango i podawać z ryżem oraz z sałatką z papryki, ogórka, pomidora, polaną oliwą z oliwek.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 432 kcal
Węglowodany 71 g
Białko 20 g
Tłuszcze 10 g
 
 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ