mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
25 Paź

Cukinia z jajkiem i czosnkiem

SKŁADNIKI:

Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 134 kcal
Cukinia 1 sztuka (300 g) 39 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jajo 3 sztuki (150 g) 181 kcal
Koper 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżki (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę obierz, a zatem pokrój w drobną kostkę. Cukinię należy umyć, a zatem pokroić w średniej wielkości kostki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, a następnie włożyć cebulę. Należy podsmażyć cebulę, aż będzie szklista. Smażymy razem z cukinią na średnim ogniu, ciągle mieszając aż do gotowości. Dodajemy pieprz i sól w momencie, gdy cukinia zrobi się miękka.
Ząbki czosnku należy obrać, zatem przepuścić przez prasę, a następnie dodać do cukinii. Za pomocą widelca należy ubić jajka w osobnej misce. Ubite jajka trzeba połączyć z cukinią.

Przykryć pokrywką, ogień zmniejszyć do minimum i gotować na wolnym ogniu aż do gotowości.
Koperek drobno posiekać i posypać danie.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 419 kcal
Węglowodany 46 g
Białko 24 g
Tłuszcze 19 g
 

 

Inspiracja: www.planetapolska.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ