mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Sier

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

SKŁADNIKI:

- polędwiczki wieprzowe,

-  kurki,

- jogurt grecki (niedietetycznie śmietana), u mnie mleczko kokosowe,

- 2 łyżeczki masła lub oliwy,

- bulion warzywny (wywar! nie kostka) lub białe wino,

- cebula,

- koperek,

- kurkuma (opcjonalnie),

- mąka ziemniaczana (opcjonalnie).

 

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Kurki umyć i oczyścić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kurki i doprawić solą, pieprzem, bulionem (lub winem). Poddusić przez kilka minut. Dodać jogurt, koperek  (ewentualnie kurkumę oraz mąkę ziemniaczaną). Zagotować.

Polędwiczki pokroić na cienkie plastry (około 2cm). Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Między czasie doprawić solą i pieprzem polędwiczki i poddusić na patelni do miękkości (kilka minut). Polędwiczki przełożyć do sosu kurkowego. Zagotować.

 

Można podawać z ryżem, ziemniakami oraz z sałatą z warzywami.

 

 

Smacznego!

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ