mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Czerw

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Nie macie pomysłu na obiad? Polecam poniższy przepis.

SKŁADNIKI:

- 4 papryki,

- 400g mięsa mielonego,

- 2 łyżki oliwy,

- cebula,

- czosnek,

- natka pietruszki,

- ryż woreczek (100g),

- jajo 1 sztuka,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- ser żółty,

- pomidor.

 

PRZYPRAWY:

- tymianek,

- słodka papryka i kurkuma,

- oregano.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotować do miękkości.

Na patelnię dodać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso. Dokładnie podsmażyć. Dodać sól, pieprz, tymianek, oregano słodką paprykę i kurkumę. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę. Dodać odcedzony ryż. Wszystko razem dokładnie wymieszać podgrzewając. Po przestygnięciu dodać jajko i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papryki przekroić na pół wzdłuż dłuższej części. Oczyścić z nasion. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, nałożyć po plasterku pomidora, doprawić solą i oregano. Do naczynia wlać wodę aby częściowo zakrywała papryki. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Po tym czasie na każdej papryce położyć plasterek sera i zapiekać 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

 

 

Inspiracja: www. kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ