mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Kwie

Lody pistacjowe z bezą

Lubcie pistacje? Ja uwielbiam! <3 W wersji lodowej to rewelacyjny smakołyk!

LODY PISTACJOWE

Składniki:

- 70g pistacji (obranych ze skorupek),

- 500g mleka (u mnie migdałowe, ale może być również krowie),

- 200g jogurtu greckiego lub mleczka kokosowego (jeśli używamy mleczka kokosowego to należy włożyć je wcześniej na kilka godzin do lodówki do stężenia),

- 5 żółtek,

- około 80g słodzidła (ksylitol, erytrol, miód itp.).

Sposób przygotowania:

Orzechy rozdrobnić w blenderze. Dodać mleko, jogurt, żółtka, cukier i podgrzewać mieszając 10 minut o temperaturze około 90 stopni. Następnie masę dokładnie zbledować (można wcześniej zostawić na kilka minut to ostygnięcia). Masę przelewamy do foremki, zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do zamrażarki na minimum 12 godzin. Po tym czasie masę wyciągamy, odstawiamy na 10 minut i dokładnie bledujemy.

 

Z pozostałych białek polecam zrobić bezy.

 

BEZA:

Składniki:

- 5 białek,

- 200g ksylitolu/erytrolu/innego słodzidła

- szczypta soli,

- 5 kropli soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo soku z cytryny, kolejno cukier. Z ubitej masy formujemy ciasteczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 140 stopniu około 35 minut.

 

 

 

Źródło: Przepisy na termomiks

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ