mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
07 Paź

FIT szarlotka

Pyszne i sycące ciasto w sam raz na jesienne popołudnia.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej),

- 100g orzechów włoskich,

- 50g migdałów,

- 50g ryżu (lub mąki ryżowej),

- 5g proszku do pieczenia,

- 40g (do smaku) erytrolu (lub ksylitolu (cukru brzozowego), miodu innego słodziła),

- 50g masła lub oleju kokosowego,

- 100g wiśni (u mnie mrożone),

- 10g wiórków kokosowych.

 

Masa jabłkowa:

- 1500g jabłek,

- cynamon (do smaku).

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

Połowę orzechów drobno rozdrobnić. Z płatków owsianych i ryżu zrobić mąkę (za pomocą dobrego blednera, thermomixa). Można również użyć mąk: owsianej i ryżowej. Mąki, orzechy, proszek do pieczenia, słodzidło wymieszać. Dodać masło. Dokładnie wymieszać i zlepić wszystko w jedną część. Schować do lodówki.

MASA JABŁKOWA:

Jabłka ostrugać i dusić (około 20-25 minut) pod przykryciem z dodatkiem cynamonu. Należy mieszać co jakiś czasu, aby się nie przypaliły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Połowę masy na ciasto wykładamy na spód blaszki (średnica 24cm). Wylewamy mus jabłkowy, wciskamy połowę wiśni. Następnie drugą połowę ciasta mieszamy z wiórkami kokosowymi i rozsypujemy na jabłkach. Ciasto pieczemy oko 30-40 minut. Po zarumienieniu kruszonki należy przykryć folą aluminiową. Podawać z wiśniami lub dowolnymi dodatkami.

 

SMACZNEGO! :)

 

Całość to 2500kcal. Ciasto jest bardzo sycące. :)

 

 

 

 

 

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ