mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Maj

Międzynarodowy Dzień Hummusu

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu🥣📅 Hummus jest bogaty w białko roślinne pochodzące głównie z ciecierzycy, czyli głównego składnika hummusu. Jest to idealna opcja dla wegan, ale nie tylko!🧐Co jeszcze warto wiedzieć?⬇️⬇️

 

👉Ciecierzyca, czyli główny składnik hummusu, bogata jest w błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na mikrobiotę w jelitach. Hummus dostarcza wielu składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk i witaminy z grupy B.✔️
👉Składniki hummusu, takie jak ciecierzyca i tahini (pasta sezamowa), zawierają zdrowe rodzaje kwasów tłuszczowych, które sprzyjają zdrowiu i obniżają ryzyko chorób serca.
👉Co więcej, ciecierzyca i hummus to produkty o niskim IG, co oznacza, że ich spożycie nie prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.‼️
Hummus jest produktem łatwo dostępnym, można go kupić w sklepie lub zrobić samemu.😋😊Może być spożywany na wiele różnych sposobów – jako dip, smarowidło do kanapek, czy dodatek do sałatek i dań głównych.👌

Twój komentarz




POKAŻ