Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
👉niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
👉występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
👉objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
👉możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
👉profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C 👇
🌿 acerola
🌹 owoce dzikiej róży
🥝 kiwi
🍋 cytrusy
🍇 owoce jagodowe
🥭 papaja
🍍 ananas
🥦 brokuły
🌶️ papryka
🥬 szpinak
🎃 dynia
Włącz do swojej diety te pyszne produkty i ciesz się lepszą odpornością każdego dnia. 😊🍍
Twój komentarz