Różowe naleśniki
Składniki:
- Banan pół małej sztuki (70 g) 42 kcal
- Burak gotowany 1 mała sztuka (50 g) 36 kcal
- Erytrol 2 łyżki (20 g)
- Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
- Mąka pszenna pełnoziarnista/ orkiszowa pół szklanki (65 g) 226 kcal
- Mleko 2% pół szklanki (110 g) 56 kcal
- Oliwa z oliwek (do ciasta) 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
- Ser twarogowy półtłusty 2 plastry (40 g) 53 kcal
- Sok z cytryny pół łyżki (3 g) 1 kcal
- Woda - najlepiej gazowana 5 łyżek (50 g)
Przepis:
Ugotowanego buraka, jajo, mąkę, mleko, wodę, olej i sok z cytryny zblendować na do gładkości. Można dodać słodziwo, ale nie jest to konieczne. Odstawić ciasto na 10-15 minut. Smażyć naleśniki na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z bananowym twarożkiem (rozgnieść ser twarogowy, dodać banana i wymieszać).
Energia
518 kcal
Węglowodany
56%
74 g
Białko
17%
23 g
Tłuszcze
27%
16 g
Twój komentarz