mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Sier

Zupa krem z cukinii

SKŁADNIKI:

Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, chili, tymianek do smaku (1 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać cukinię i czosnek oraz przyprawy. Dusić kilka minut, zalać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Gotować do miękkości około 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksować i dodać jogurt. Posypać szczypiorkiem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 403 kcal
Węglowodany 70 g
Białko 18 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 53
Ładunek glikemiczny 37

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ