mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Sier

Batonik bajeczny

SKŁADNIKI:

Czekolada gorzka porcja (125 g) 693 kcal
Daktyle suszone porcja (125 g) 312 kcal
Kakao w proszku 2 łyżki (20 g) 90 kcal
Masło orzechowe bez soli porcja (125 g) 748 kcal
Mąka ryżowa (można zblendować ryż na mąkę) 5 łyżek (50 g) 174 kcal
Mleko roślinne 1 niepełna szklanka (175 g) 95 kcal
Orzeszki ziemne porcja (125 g) 709 kcal
Sól 1 łyżeczka (6 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby zmiękły. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem. Następnie dodać kakao, odsączone z wody daktyle, mąkę ryżową (można zblendować ryż na mąkę), masło orzechowe i szczyptę soli. Zblendować do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka. Osobno blendować orzechy ziemne tak, żeby zostały większe kawałki. Dodać je do masy i mieszać do połączenia. Powstałą masę wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę włożyć na minimum godzinę do zamrażarki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 2821 kcal
Węglowodany 263 g
Białko 84 g
Tłuszcze 177 g
Indeks glikemiczny 49.2
Ładunek glikemiczny 129.4

 

Przepis: www.mrfit-trener.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ