mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Sier

Drób na sosie pomidorowym z ziemniakami

SKŁADNIKI:

Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół średniej sztuki (100 g) 24 kcal
Papryka zielona pół średniej sztuki (100 g) 15 kcal
Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano do smaku (1 g) -
Ser Feta 1 plaster (15 g) 32 kcal
Ziemniaki 1 średnia sztuka (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W mięsie zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser. Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem. Warzywa pokroić w paski, ziemniaki w cienkie ósemki, skropić olejem. Przecier wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem. Doprawić. Umieścić w naczyniu żaroodpornym sos pomidorowy, następnie warzywa, a na koniec mięso. Piec przez około 30 minut w 180°C, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem oprószyć oregano.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 427 kcal
Węglowodany 41 g
Białko 46 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 38.7
Ładunek glikemiczny 15.7

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ