mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Lip

Spaghetti z mielonym tofu

SKŁADNIKI:

Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Makaron porcja (50 g) 187 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pomidory z puszki porcja (200 g) 64 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, suszone oregano, świeża bazylia do smaku (1 g) -
Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g) 3 kcal
Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g) 13 kcal
Tofu porcja (100 g) 76 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wcześniej zamrożone tofu należy umieścić w ciepłej wodzie. Po odmrożeniu pokruszyć do miski i odcisnąć z nadmiaru wody. Wlać sos sojowy, oliwę, syrop klonowy oraz posypać wędzoną papryką. Wymieszać. Tofu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temperaturze 180°C. Co jakiś czas mieszać. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebule i czosnek. Dodać pomidory, syrop klonowy, oregano i posiekaną bazylię. Doprawić. Dusić 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać upieczone tofu oraz makaron. Danie dokładnie wymieszać.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 394 kcal
Węglowodany 60 g
Białko 18 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 49.5
Ładunek glikemiczny 29.7

 

Inspiracja:  www.owsiana.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ