mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 Lip

Zupa z drobiem, fasolką i ziemniakami

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Fasola szparagowa pół talerza (75 g) 18 kcal
Filet z drobiu porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kumin, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, oregano, koldenra do smaku (1 g) -
Soczewica nasiona 2 łyżki (30 g) 98 kcal
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal
Ziemniaki 1 średnia sztuka (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku podgrzać olej z dodatkiem obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, posiekanej w kosteczkę cebuli oraz drobno startego czosnku. Co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać surową soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez ok. minutę. Dodać gorący bulion, w razie potrzeby wodę i zagotować. W gotujący się wywar włożyć mięso pokrojone w kosteczkę. Następnie wrzucić przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę. Doprawić. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać szczypiorek.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 443 kcal
Węglowodany 44 g
Białko 49 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 41.3
Ładunek glikemiczny 18.2

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ