Zupa krem z białych szparagów
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Szparagi białe 5 sztuk (150 g) 20 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku (1 g) -
Ser żółty/mozzarella porcja (20 g) 61 kcal
Szynka wiejska 1 duży plaster (20 g) 49 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić i w kostkę i zeszklić na oleju. Ze szparagów odciąć twarde końcówki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do garnka razem z bulionem i przyprawami. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować, dodać jogurt i zagotować. Wędlinę podsmażyć na patelni. Zupę podawać z tartym serem i chipsem z wędliny.
CAŁOŚĆ:
Energia 408 kcal
Węglowodany 44 g
Białko 23 g
Tłuszcze 17 g
Indeks glikemiczny 55.4
Ładunek glikemiczny 24.3
Galeria Zupa krem z białych szparagów
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.