mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
05 Czerw

Gulasz z cukinii i mięsa

SKŁADNIKI:

Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Drób - kiełbasa porcja (200 g) 207 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół średniej sztuki (100 g) 24 kcal
Passata pomidorowa pół butelki (250 g) 60 kcal
Pomidor 1 średnia sztuka (130 g) 19 kcal
Por 1 kawałek (50 g) 7 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, natka pietruszki do smaku (1 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. W garnku zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone mięso i dusić kilka minut. Odciąć zielone liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Pokroić na cienkie plasterki. Pora dodać do garnka razem z przeciśniętym czosnkiem i wymieszać. Dusić kilka minut. Dodać przyprawy, cukinię, paprykę i wymieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Gotować kilka minut. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać go do potrawy razem z koncentratem pomidorowym. Posypać natką pietruszki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 405 kcal
Węglowodany 33 g
Białko 47 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 12.6
Ładunek glikemiczny 4.2

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ