mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
27 Czerw

Łosoś z sosem koperkowym z ziemniakami i fasolką szparagową

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Fasola szparagowa 1 talerz (150 g) 37 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Koper 3 łyżeczki (12 g) 3 kcal
Łosoś surowy porcja (150 g) 193 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, kurkuma, sos sojowy 1 szczypta (0,25 g) -
Ziemniaki 1 średnia sztuka (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oddzielić skórę od ryby. Rybę opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem. Wymieszać. Pozostawić na 1 godzinę do zamarynowanie, jeśli jest czas. Rybę umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec 15-20 minut w 250°C. Sos koperkowy: Do gotującego bulionu dodać szczyptę kurkumy. W miseczce wymieszać jogurt naturalny z łyżką gorącego płynu. Wlać do bulionu i dokładnie wymieszać. Zagotować. Doprawić. Dodać sok z cytryny, posiekany koper, przeciśnięty czosnek. Wymieszać oraz odstawić z ognia. Warzywa ugotować w wodzie. Na talerz położyć upieczonego łososia, warzywa i polać sosem koperkowym.

 

*Na zdjęciu szparagi zamiast fasolki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 395 kcal
Węglowodany 31 g
Białko 29 g
Tłuszcze 20 g
Indeks glikemiczny 43.6
Ładunek glikemiczny 13.6

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ