mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
27 Czerw

Botwinka z ziemniakami i koperkiem

SKŁADNIKI:

Botwinka 1 pęczek wraz z buraczkami (200 g) 27 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Koper 2 łyżeczki (8 g) 2 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny do smaku (1 g) -
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście botwinki oddzielić od buraczków. Dokładnie umyć liście, a buraczki obrać i pokroić na cienkie półplastry. Liście posiekać. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć na oleju ziemniaki, wlać bulion i zagotować. W razie potrzeby dodać wody. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać buraczki, posiekane łodyżki oraz liście. Gotować przez 3 minuty. Doprawić. Przed końcem gotowania dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekany koperek.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 360 kcal
Węglowodany 61 g
Białko 17 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 64.4
Ładunek glikemiczny 39.6

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ