mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
26 Czerw

Zupa marchewkowa

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Marchew 5 sztuk (250 g) 50 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Por 1 kawałek (50 g) 7 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, natka pietruszki do smaku (1 g) -
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnka włożyć olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodać stopniowo pokrojone czosnek i pora. Dusić około 10 minut. Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Dodać do reszty warzyw, doprawić. Zalać gorącym bulionem (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać przyprawy i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodać jogurt i zmiksować na krem. Podawać z natką pietruszki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 400 kcal
Węglowodany 73 g
Białko 17 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 53.6
Ładunek glikemiczny 38.9

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ