mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Czerw

Zapiekanka z mięsem, ryżem i kukurydzą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu porcja (100 g) 99 kcal
Kukurydza konserwowa 1 łyżka (20 g) 20 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Passata pomidorowa 5 łyżek (100 g) 24 kcal
Pomidor 1 średnia sztuka (130 g) 19 kcal
Przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, oregano do smaku (0,25 g) -
Ryż biały pół woreczka (50 g) 172 kcal
Ser żółty/mozzarella pół plastra (7 g) 22 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić w kostkę i doprawić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidora zalać gorącą wodą, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Do bulionu dodać przecier pomidorowy, doprawić i zagotować. Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę i paprykę. Dodać czosnek, mięso, doprawić i dusić 5 minut. Następnie dodać kukurydzę, ryż i pomidora. Wlać połowę gorącego bulionu połączonego z przecierem pomidorowym i zagotować. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą bulionu. W razie potrzeby można dolać wody. Piec 35 minut w 200°C. Po wyciągnięciu posypać startym serem i ponownie wstawić na chwilę do rozpuszczenia sera.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 444 kcal
Węglowodany 60 g
Białko 34 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 55.4
Ładunek glikemiczny 33.2

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ