Udka pieczone z porem, marchewką i ziemniakami
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal
Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Por 1 kawałek (50 g) 7 kcal
Cytryna 1 plaster (15 g) 5 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Drób - udo ze skórą 1 sztuka (150 g) 237 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, dowolne przyprawy do kurczaka wg smaku do smaku (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso natrzeć przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem (również pod skórką). Można odłożyć do zamarynowania. Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na mięsie położyć plasterek cytryny i posypać rozmarynem. Warzywa pokroić i doprawić. Ułożyć wokół udek. Piec 50 minut w 200°C.
CAŁOŚĆ:
Energia 407 kcal
Węglowodany 42 g
Białko 31 g
Tłuszcze 16 g
Indeks glikemiczny 54.9
Ładunek glikemiczny 23.2
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.