Drób zapiekany pod sosem szpinakowym
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Czosnek 2 ząbek (8 g) 10 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżeczki (2,5 g) 22 kcal
Pomidory suszone (lub 15g szynki wieprzowej) 2 plastry (14 g) 36 kcal
Przyprawy: mięso - sól, pieprz, papryka, sok z cytryny/ szpinak - gałka muszkatałowa do smaku, wg gustu (0,25 g) -
Ryż basmati (lub 250g ziemniaków/45g makaronu)) pół woreczka (50 g) 175 kcal
Ser mozzarella/żółty 1 plaster (15 g) 38 kcal
Szpinak 1 talerz (100 g) 13 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso doprawić przyprawami i startym czosnkiem. Piec w naczyniu żaroodpornym w 190°C przez 35 minut. Szpinak umyć (lub rozmrozić) i na patelni z olejem poddusić starty czosnek. Dodać szpinak, jogurt i ser. Doprawić i zagotować. Pomidory suszone (lub szynkę) pokroić i zarumienić na patelni. Upieczone mięso włożyć na sos ze szpinaku i posypać pomidorami/szynką. Piec około 5 minut w 190°C. Podawać z ryżem.
CAŁOŚĆ:
Energia 438 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 38 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 48.3
Ładunek glikemiczny 27
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Drób zapiekany pod sosem szpinakowym
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.