mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
03 Maj

Tofurnik z masłem orzechowym, truskawkami i czekoladą

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Ekstrakt waniliowy 1 szczypta (0,25 g) -
Erytrol 6 łyżek (60 g) -
Kakao 3 łyżeczki (15 g) 67 kcal
Olej kokosowy, płynny 2 i pół łyżki (60 g) 517 kcal
Płatki owsiane (zblendować na mąkę) 2 szklanki (200 g) 732 kcal
Sól 1 szczypta (0,25 g) -

MASA:

Aromat waniliowy/pomarańczowy/cytrynowy wg gustu, do smaku (6 g) -
Erytrol porcja (250 g) -
Masło orzechowe porcja (200 g) 1196 kcal
Mąka ziemniaczana 2 łyżki (40 g) 137 kcal
Mleko kokosowe - gęsta część (lub jogurt grecki) 2 puszki (800 g) 1840 kcal
Skórka z cytryny 2 łyżki (12 g) 3 kcal
Sok z cytryny 2 łyżki (12 g) 3 kcal
Tofu naturalne 4 kostki (900 g) 684 kcal

WIERZCH:

Czekolada gorzka 2 paski (30 g) 166 kcal
Truskawki 100 g (100 g) 28 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Zagnieć wszystkie składniki w jednolitą masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w 180°C około 15-20 minut.

MASA:

Tofu (wcześniej zamrożone) odmrażamy w wodzie. Odsączamy z zalewy i blendujemy takimi dodatkami jak: erytrol, aromat waniliowy/pomarańczowy/cytrynowy, sok z cytryny, skórka z cytryny i masło orzechowe. Blendujemy, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zblendować. Ubić śmietankę kokosową na sztywno. Dodać 2 łyżki masy z tofu i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę do pojemnika z pozostałą masą tofu i wymieszać. Krem nałożyć na upieczony spód i piec w 160°C. Na dnie piekarnika położyć brytfannę wypełnioną wodą. Piec ok. 40 min. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnia. Studzić ok. 60 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

WIERZCH:

Czekoladę pokruszyć na posypkę. Na ciasto nałożyć truskawki i posypać czekoladą.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 5380 kcal
Węglowodany 314 g
Białko 165 g
Tłuszcze 425 g
Indeks glikemiczny 42.1
Ładunek glikemiczny 132.2

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ