mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
03 Maj

Szakszuka

SKŁADNIKI:

Pomidor (świeży lub z puszki) 2 duże sztuki (400 g) 58 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, kmin, papryka 1 łyżeczka (10 g) -
Jajo 3 sztuki (150 g) 181 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek porcja (10 g) 13 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć szypułkę. Miąższ pokroić. Na patelni rozgrzać oleju. Czosnek, cebulę podkroić i podsmażyć. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić i dusić na dużym ogniu przez około 4 minuty w celu odparowania. UWAGA: Nie mieszać, bo zrobi się przecier. Do pomidorów wbić jaja, doprawić i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, aż białko się zetnie. Na jajka można zrobić miejsce w środku pomidorów tam, gdzie był miąższ.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 309 kcal
Węglowodany 20 g
Białko 21 g
Tłuszcze 19 g
Indeks glikemiczny 26.4
Ładunek glikemiczny 5.4

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ