mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
16 Maj

Snickers - ciasto

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Masło orzechowe bez soli 5 łyżek (50 g) 299 kcal
Miód 3 łyżki (75 g) 243 kcal
Orzeszki ziemne prażone porcja (140 g) 794 kcal
Wiórki kokosowe półtorej szklanki (140 g) 848 kcal

MASA:

Daktyle suszone około 1 paczka (225 g) 623 kcal
Masło orzechowe bez soli 7 łyżeczek (35 g) 209 kcal
Mąka kokosowa (można zblendować wiórki na mąkę) lub odżywka białkowa waniliowa 2 łyżki (25 g) 110 kcal
Orzeszki ziemne prażone 1 garść (50 g) 284 kcal

POLEWA:

Czekolada gorzka 3/4 tabliczki (75 g) 416 kcal
Mleko kokosowe pół szklanki (100 g) 230 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Wiórki i orzeszki zmielić na pył. Dodać masło orzechowe, miód i zmieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykleić na spód i boki formy wyłożonej papierem (średnica 20cm) na wysokość 4-5 cm. Wstawić do lodówki.

MASA:

Daktyle zalać wrzątkiem na minimum 30 minut. Odcedzić (wodę od daktyli należy zostawić) i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę zostawionej wody z namaczania. Dodać masło orzechowe, mąkę/odżywkę i zblendować. Na koniec wrzucić garść orzeszków i wymieszać. Masę wyłożyć na spód i włożyć na godzinę do zamrażarki.

POLEWA:

W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuścić czekoladę + mleczko. Polewę odstawić na chwilę do wystudzenia, a następnie wylać na wierzch tarty i rozprowadzić.

Posypać orzeszkami i wstawić na 30 minut do lodówki. Z ciasta wychodzi około 12 porcji. Przechowywać w lodówce.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 4056 kcal
Węglowodany 376 g
Białko 92 g
Tłuszcze 282 g
Indeks glikemiczny 51.2
Ładunek glikemiczny 192.2

 

Inspiracja: www.mrfit-trener.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ