SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SPÓD:
Wiórki i orzeszki zmielić na pył. Dodać masło orzechowe, miód i zmieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykleić na spód i boki formy wyłożonej papierem (średnica 20cm) na wysokość 4-5 cm. Wstawić do lodówki.
MASA:
Daktyle zalać wrzątkiem na minimum 30 minut. Odcedzić (wodę od daktyli należy zostawić) i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę zostawionej wody z namaczania. Dodać masło orzechowe, mąkę/odżywkę i zblendować. Na koniec wrzucić garść orzeszków i wymieszać. Masę wyłożyć na spód i włożyć na godzinę do zamrażarki.
POLEWA:
W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuścić czekoladę + mleczko. Polewę odstawić na chwilę do wystudzenia, a następnie wylać na wierzch tarty i rozprowadzić.
Posypać orzeszkami i wstawić na 30 minut do lodówki. Z ciasta wychodzi około 12 porcji. Przechowywać w lodówce.
CAŁOŚĆ:
Energia 4056 kcal
Węglowodany 376 g
Białko 92 g
Tłuszcze 282 g
Indeks glikemiczny 51.2
Ładunek glikemiczny 192.2
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.