mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Kwie

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:

Jajo 5 sztuk (250 g) 302 kcal
Marchew porcja (500 g) 100 kcal
Erytrol porcja (50 g) -
Mąka owsiana (można płatki owsiane zblendować na mąkę) porcja (100 g) 366 kcal
Orzechy włoskie porcja (50 g) 323 kcal
Rodzynki suszone 3 łyżeczki (30 g) 83 kcal
Przyprawa do piernika i proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchew zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę (lub użyć mąki owsianej gotowej). Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, erytrol, posiekane orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Białka ubić na sztywno (polecam dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 1174 kcal
Węglowodany 133 g
Białko 51 g
Tłuszcze 51 g
Indeks glikemiczny 39.5
Ładunek glikemiczny 52.6

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ