mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Kwie

Drób z soczewicą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Morela suszona 1 sztuka (10 g) 28 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przecier pomidorowy 3 łyżki (45 g) 41 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, kminek, ostra papryka, cynamon pół łyżeczki (3 g) -
Soczewica czerwona, nasiona 4 łyżki (60 g) 196 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić i posypać przyprawami, wymieszać i odłożyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć, suszone morele pokroić w paski. Zagotować bulion. Na patelni rozgrzać łyżkę olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chwilę dusić. Cebulę przesunąć na bok i włożyć kawałki drobiu. Dusić przez ok. 3 minuty, następnie doprawić i wymieszać z cebulą. Dodać soczewicę i chwilę dusić. Dodać morele, wymieszać i zalać wszystko bulionem. Gotować na małym ogniu koło 10 minut. Dodać passatę pomidorową, doprawić i gotować jeszcze 10 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 443 kcal
Węglowodany 54 g
Białko 43 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 31
Ładunek glikemiczny 16.6

 

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ