SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SPÓD:
Zagnieć wszystkie składniki w jednolitą masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w 180°C około 15-20 minut.
MASA:
Tofu (wcześniej zamrożone) odmrażamy w wodzie. Odsączamy z zalewy i blendujemy takimi dodatkami jak: erytrol, aromat waniliowy/pomarańczowy/cytrynowy, sok z cytryny, skórka z cytryny, płatki migdałowe i obrane pistacje. Blendujemy, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zblenduj. Ubić śmietankę kokosową na sztywno. Dodać 2 łyżki masy z tofu i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę do pojemnika z pozostałą masą tofu i wymieszać. Krem nałożyć na upieczony spód i piec w 160°C. Na dnie piekarnika położyć brytfannę wypełnioną wodą. Piec ok. 40 min. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnia. Studzić ok. 60 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
KARMEL:
Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Po 15 minutach odsącz je z wody i zblenduj na gładką masę.Daktyle odsącz z wody i przełóż do malaksera. Dodaj mleko i zblenduj na gładką masę (jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej mleka). Karmel wyłożyć na ostudzony sernik i posypać posiekanymi pistacjami. Gotowy tofurnik włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
CAŁOŚĆ:
Energia 6267 kcal
Węglowodany 522 g
Białko 181 g
Tłuszcze 433 g
Indeks glikemiczny 50.2
Ładunek glikemiczny 262
Źródło: www.truetastehunters.com
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.