mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Marz

Jajka gotowane w pomidorach z soczewicą

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jajo 2 sztuki (100 g) 121 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, kminek, ostra papryka 1 łyżeczka (6 g) -
Ser mozzarella półtłusty/feta 1 plaster (10 g) 25 kcal
Soczewica czerwona nasiona 4 łyżki (60 g) 196 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i razem dusić. Dodać soczewicę oraz przyprawy. Chwilę dusić, następnie wlać około 1 szklankę wody i zagotować. Przykryć i gotować przez około 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać przecier pomidorowy, doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem i zagotować. Gotować przez około 10 minut pod przykryciem. Na gotujący się sos wbić jajka, obok ułożyć kawałki sera. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 minut aż białka jaj się zetną, ale żółtka mogą być jeszcze płynne.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 419 kcal
Węglowodany 42 g
Białko 30 g
Tłuszcze 17 g
Indeks glikemiczny 28.7
Ładunek glikemiczny 12.1

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ