Burgery z drobiu z papryką i kukurydzą
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Drób, mięso mielone 1 porcja (120 g) 119 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g) 31 kcal
Ogórek 1 mała sztuka (50 g) 5 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Pomidor 1 plaster (20 g) 3 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżeczka (6 g) -
Sałata 3 liście (15 g) 2 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić i wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, odcedzoną kukurydzę oraz jajko i ponownie wyrobić. Uformować nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię z olejem i dusić burgery po ok. 5 minut z każdej strony. Sałatę porwać, pomidora, ogórka, paprykę pokroić. Polać oliwą z oliwek i dowolnymi przyprawami. Ziemniaki ugotować.
CAŁOŚĆ:
Energia 421 kcal
Węglowodany 47 g
Białko 37 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 56.5
Ładunek glikemiczny 26.3
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Burgery z drobiu z papryką i kukurydzą
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.