Soczewicowa z batatami i mlekiem kokosowym
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Batat pół sztuki (200 g) 172 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Mleko kokosowe 2 łyżki (20 g) 46 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Por 1 sztuka (140 g) 19 kcal
Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal
Przyprawy: kolendra, kminek. kurkuma, ostra i słodka papryka, oregano, kolendra, chili 1 łyżeczka (6 g) -
Soczewica nasiona pół szklanki (30 g) 98 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić i zeszklić w garnku na oleju. Dodać starty czosnek i pokrojonego pora. Doprawić solą i pieprzem i razem poddusić. Dodać przyprawy oraz soczewicę i chwilę razem dusić. Wlać gorący bulion i zagotować. Batata pokroić i dodać razem z przecierem pomidorowym Przykryć i gotować ok. 205 minut. Dodać mleko kokosowe i wymieszać, zagotować 5 minut.
CAŁOŚĆ:
Energia 428 kcal
Węglowodany 70 g
Białko 17 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 40
Ładunek glikemiczny 28
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Soczewicowa z batatami i mlekiem kokosowym
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.