mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Marz

Jagielnik ze owocami i kakaową kruszonką

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Erytrol do smaku, wg gustu (80 g) -
Kakao w proszku 3 łyżeczki (15 g) 67 kcal
Masło orzechowe bez soli 10 łyżeczek (50 g) 299 kcal
Mąka owsiana (można zblendować płatki na mąkę) lub skrobia kukurydziana (może być pół na pół) 2 szklanki (200 g) 620 kcal
Mleko 1,5% 7 łyżek (70 g) 33 kcal
Olej kokosowy, płynny 3 łyżki (50 g) 431 kcal
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g) 4 kcal
Skrobia ziemniaczana 2 łyżki (60 g) 206 kcal
Sól 1 łyżeczka (6 g) -
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

MASA:

Białko jaja 4 sztuki (120 g) 59 kcal
Budyń waniliowy 2 łyżki (40 g) 137 kcal
Erytrol do smaku, wg gustu (100 g) -
Kasza jaglana 2 woreczki (200 g) 692 kcal
Mleko 1,5% lub roślinne 2 szklanki (400 g) 188 kcal
Mleko kokosowe 1 puszka (400 g) 920 kcal
Skórka z cytryny/ pomarańczy 1 plaster (15 g) 5 kcal
Sok z cytryny 2 łyżki (12 g) 3 kcal
Sól 1 łyżeczka (6 g) -
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

DODATKI:

Dowolne owoce jagodowe, np. maliny, truskawki 1 szklanki (150 g) 40 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Umieścić w misce wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Tortownicę (około 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i połową ciasta wykleić spód Piec w 175°C około 15 minut. Drugą część ciasta wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

MASA:

Przelać kaszę wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Ugotować kaszę w mleku, soku z cytryny, ekstrakcie waniliowym i soli na małym ogniu, pod przykryciem (ok. 30 min). Do ostudzonej kaszy dodać mleko kokosowe, erytrol, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zblendować na gładką masę. Dodać budyń waniliowy i ponownie zblendować. Białka jaj ubić na sztywno. Ubite białka dodawać stopniowo do masy, mieszać dokładnie, ale delikatnie.

CAŁOŚĆ:

Masę jaglaną wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką z drugiej części ciasta. Ciasto piec w 180°C (termoobieg) na ok. 50 min wraz z brytfanką pełną gorącej wody. Brytfankę z wodą wyciągnąć z piekarnika, natomiast ciasto zostawić do ostygnięcia. Ostudzony sernik wstawić na noc do lodówki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3722 kcal
Węglowodany 458 g
Białko 89 g
Tłuszcze 193 g
Indeks glikemiczny 66.1
Ładunek glikemiczny 302.7

Źródło: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ