Naleśniki owsiane z dżemem i owocami
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Dżem 100% owoców, bez cukru 3 łyżeczki (30 g) 47 kcal
Jabłko, gruszka, pomarańcza, nektarynka, brzoskwinia lub 200 g arbuza/owoców jagodowych 1 średnia sztuka (160 g) 54 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Mąka owsiana (można zblendować płatki owsiane na mąkę) 4 łyżki (40 g) 139 kcal
Mąka ziemniaczana pół łyżeczki (5 g) 17 kcal
Mleko 1,5% pół szklanki (85 g) 40 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Sól, opcjonalnie erytrol 1 łyżeczka (6 g)
*na zdjęciu dodatkowe masło orzechowe - nie jest wliczone w kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce umieść wszystkie składniki na naleśniki. Miksuj całość około 2 minut na gładką, jasną masę. Nagrzej małą patelnię razem z olejem. Zamieszaj ciasto i odmierz porcję na naleśnika (w razie potrzeby można dodać trochę wody). Najlepiej, żeby naleśniki miały grubość do 2 mm. Grubsze placki będą mało elastyczne i mogą potem pękać przy zwijaniu. Po około minucie przewróć na drugą stronę. Podawać z dżemem i owocami.
CAŁOŚĆ:
Energia 401 kcal
Węglowodany 66 g
Białko 12 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 72.4
Ładunek glikemiczny 47.9
Galeria Naleśniki owsiane z dżemem i owocami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.