mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Luty

Zupa porowo — ziemniaczana

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Chleb żytni 1 kromki (30 g) 64 kcal
Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
Por 2 sztuki (280 g) 39 kcal
Ser mozzarella półtłusty 2 plastry (30 g) 76 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pory oczyścić z zewnętrznych liści. Dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 417 kcal
Węglowodany 57 g
Białko 19 g
Tłuszcze 17 g
Indeks glikemiczny 54.4
Ładunek glikemiczny 31.1

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ