mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Luty

Smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu

SKŁADNIKI:

Cytryna/limonka 1 plaster (15 g) 5 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Imbir 1 kawałek (10 g) 7 kcal
Makaron ryżowy 1 szklanka (70 g) 261 kcal
Marchew 1 sztuka (50 g) 10 kcal
Olej sezamowy lub oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: chili, mięta 1 szczypta (0,25 g) -
Sos sojowy, tamari 10g (10 g) 6 kcal
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal
Tofu 5 łyżek (100 g) 76 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu Na patelni na oleju poddusić przez ok. 5 minut: imbir, drobno starty czosnek, obraną i grubo startą na tarce marchewkę. Dodać tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać sos sojowy, chilli i wymieszać. Posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami mięty (opcjonalnie).

 

CAŁOŚĆ:

Energia 415 kcal
Węglowodany 64 g
Białko 19 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 62.2
Ładunek glikemiczny 39.7

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ