mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Luty

Gulasz z drobiu z marchewką i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 sztuka (200 g) 198 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Pomidory suszone 4 plastry (28 g) 72 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, chili, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (6 g)
 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrojone na większe kawałki mięso doprawić. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i dusić mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę i mieszając dusić kilka minut. W międzyczasie dodać liść laurowy i ziela angielskie. Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 - 35 minut, do czasu, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory, wlać jogurt i delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 415 kcal
Węglowodany 31 g
Białko 55 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 31.5
Ładunek glikemiczny 9.8

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ