mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Luty

Drób z papryką i szpinakiem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (200 g) 198 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek 1 łyżeczka (6 g) -
Ser mozzarella półtłusty 1 plaster (15 g) 38 kcal
Szpinak 2 garści (50 g) 6 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić na małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Odłożyć do zamarynowania, jeśli mamy czas, ale nie jest to konieczne. Zetrzeć drobno czosnek, pokroić w piórka cebulę oraz paprykę w krótkie paski. Rozgrzać dużą patelnię z olejem i poddusić mięso. Odłożyć je na talerz. Na tę samą patelnię włożyć przygotowane czosnek, cebulę oraz paprykę. Dusić mieszając kilka minut. Wlać bulion i zagotować, włożyć mięso i gotować razem przez kilka minut. Wlać jogurt i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos, aby listki zwiędły. Gotować razem kilka minut. Pod koniec posypać pokrojonym w kosteczkę serem.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 426 kcal
Węglowodany 19 g
Białko 58 g
Tłuszcze 14 g
Indeks glikemiczny 25.5
Ładunek glikemiczny 4.8

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ