mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Luty

Wieprzowina po chińsku z mango

SKŁADNIKI:

Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Mango pół sztuki (80 g) 37 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Polędwiczka wieprzowa porcja (120 g) 124 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir do smaku, wg gustu (0,12 g) -
Ryż pół woreczka (50 g) 172 kcal


SOS:
Cukier brązowy/miód 1 łyżeczka (5 g) 19 kcal
Ocet ryżowy 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Sos sojowy 10g (10 g) 6 kcal
Woda porcja (30 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso przekroić na plasterki. Doprawić solą i pieprzem.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mango obrać i pokroić w słupki, paprykę pokroić w paski, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek i imbir (można użyć przyprawy) obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Na rozgrzaną patelnię włożyć warzywa (paprykę, cebulę, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty, doprawić chilli. Dodać mango i wymieszać. Dusić razem kilka minut i przełożyć na talerz.
Na patelnię wlać oliwę i włożyć polędwiczkę i udusić z obu stron.
Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać i wlać sos ( wymieszać wszystkie składniki w miseczce). Gotować na dużym ogniu przez kilka minut do miękkości. Podawać z ryżem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 436 kcal
Węglowodany 62 g
Białko 30 g
Tłuszcze 8 g
Indeks glikemiczny 54.2
Ładunek glikemiczny 33.7

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ