mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Luty

Krewetki na spaghetti z cukinii

SKŁADNIKI:

Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Czosnek 3 ząbek (12 g) 15 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Krewetki porcja (200 g) 142 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka, liście 5 i pół łyżeczki (11 g) 5 kcal
Pomidory suszone 4 plastry (28 g) 72 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, curry 1 łyżeczka (6 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozmrożone krewetki osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Dusić na rozgrzanej patelni z oliwą przez ok. 2 minuty.
Cukinię obierać zwykłą obieraczką do warzyw robiąc szerokie, ale cienkie wstążki jak makaron pappardelle.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krewetki, posiekane suszone pomidory i dusić kilka minut. Dodać cukinię oraz przyprawę curry i dusić, aż zmięknie około 3 minuty. Doprawić. Wlać jogurt i chwilę pogotować.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 407 kcal
Węglowodany 39 g
Białko 42 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 28.6
Ładunek glikemiczny 11.3

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ