mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Luty

Krem z cukinii z fetą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Por 1 kawałek (50 g) 7 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma 1 łyżeczka (6 g) -
Ser Feta 2 plastry (40 g) 86 kcal
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię umyć, przyciąć na końcach i pokroić w kostkę. Pora dokładnie umyć, odciąć mocno zielone końce. Jasne części pokroić na talarki. W garnku rozgrzać oliwę dodać pora oraz starty czosnek. Dusić co chwilę mieszając. Dodać cukinię, pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszając co chwilę dusić przez ok. 3 minuty. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić i gotować przez ok. 15-20 minut. Zupę zmiksować z dodatkiem jogurtu. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 409 kcal
Węglowodany 50 g
Białko 23 g
Tłuszcze 15 g
Indeks glikemiczny 50.7
Ładunek glikemiczny 25.2

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ