mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Luty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Kapusta kiszona 50 g (50 g) 6 kcal
Marchew 1 sztuka (50 g) 10 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka - korzeń 1 sztuka (40 g) 11 kcal
Pietruszka, liście 5 i pół łyżeczki (11 g) 5 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, oregano 1 łyżeczka (6 g) -
Schab 1 plaster (150 g) 261 kcal
Seler korzeniowy 1 plaster (60 g) 8 kcal
Woda 1 szklanka (220 g) -
Ziemniaki 1 średnia sztuka (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso opłukać i pokroić. Włożyć do garnka, wlać zimną wodę, dodać sól i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera obrać. Warzywa włożyć do zupy, dodać przyprawy (liść laurowy i ziele angielskie) i przykryć. Gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Dodać przepłukaną na sitku i posiekaną kiszoną kapustę oraz kminek i majeranek, gotować przez ok. 15 minut. Na koniec usunąć cebulę, selera, pietruszkę i natkę.
Dodać pieprz. Marchewkę wyjąć z wywaru, po przestudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć z powrotem do zupy.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 418 kcal
Węglowodany 29 g
Białko 36 g
Tłuszcze 21 g
Indeks glikemiczny 45.1
Ładunek glikemiczny 13.1

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ