mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Luty

Dal z soczewicy

SKŁADNIKI:

Batat pół sztuki (150 g) 129 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Imbir 1 kawałek (10 g) 7 kcal
Jogurt naturalny (lub mleko kokosowe- przelicz kcal) 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: kurkuma, słodka papryka, kminek rzymski, curry (lub garam masala), chilli, kolendra 1 łyżeczka (6 g) -
Soczewica nasiona 2 łyżki (30 g) 98 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować warzywa: czerwoną cebulę, batata i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i imbir zetrzeć na małej tarce.
Na patelni rozgrzać olej i chwilę podsmażyć cebulę, następnie dodać batata oraz paprykę. Dusić razem kilka minut. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
Soczewicę przepłukać na sitku i dodać na patelnię, wymieszać. Wlać bulion lub wodę, zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać jogurt, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Na zdjęciu dodatkowo ryż.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 418 kcal
Węglowodany 66 g
Białko 21 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 37.6
Ładunek glikemiczny 24.9

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ