mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 Luty

Sernik bez sera

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Mąka owsiana (lub płatki owsiane zblędowane na mąkę) 1 szklanka (220 g) 682 kcal
Mleko 1,5% 3 łyżki (30 g) 14 kcal
Olej kokosowy 3 łyżki (75 g) 647 kcal
Sól 1 łyżeczka (6 g) -
Syrop klonowy/miód lub erytrol 7 łyżek (70 g) 182 kcal

MASA:

Budyń waniliowy 1 paczka (40 g) 148 kcal
Ciecierzyca, gotowana 2 puszki (800 g) 1312 kcal
Erytrol porcja (200 g) -
Mleko kokosowe (wcześniej schłodzone, stała część) 1 puszka (400 g) 920 kcal
Sok z cytryny 10 łyżeczek (30 g) 7 kcal
Sok z pomarańczy 1 łyżeczka (3 g) 1 kcal
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Spód tortownicy wykleić ciastem. Upiec w 170°C na około 20 minut.

MASA:

Zblendować na gładką masę: ciecierzycę, erytrol, mleko kokosowe, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Ubić białka z 4 jaj (lub wodę z ciecierzycy) i dodać do masy. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 st. C.

CAŁOŚĆ:

Masę nałożyć na spód i piec około 1h w 160°C (piec razem z pojemnikiem z gorącą wodą). Upieczone ciasto zostawić w piekarniku na 30 minut. Po ostudzeniu schować do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone na drugi dzień.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3929 kcal
Węglowodany 497 g
Białko 97 g
Tłuszcze 197 g
Indeks glikemiczny 46
Ładunek glikemiczny 228.8

 

Źródło: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ