mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Gru

Zupa krem z buraka

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Burak 4 średnie sztuki (320 g) 91 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kolendra (nasiona i świeża), ocet balsamiczny, chili do smaku (1 g) -
Syrop klonowy lub miód 1 łyżka (10 g) 26 kcal
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki pokroić w kostkę i lekko podgotować. Kolendrę w ziarnach utrzeć w moździerzu. Do blendera wrzucić ugotowane buraki, podgotowane ziemniaki, wlać bulion, olej dodać utartą kolendrę, sól i pieprz. Zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę doprawić octem balsamicznym, syropem klonowym i posiekaną, świeżą kolendrą. Zmiksować i dodać chili.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 403 kcal
Węglowodany 77 g
Białko 15 g
Tłuszcze 7 g
Indeks glikemiczny 55.9
Ładunek glikemiczny 43.1

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ